Voiko keramiikka mennä uuniin? (Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää selitettynä) (2023)

Jos käytät uunia usein ruoanlaittoon ja aterioiden valmistukseen, uuninkestävät astiat on ehdottomasti hankittava. Tästä syystä luultavasti näit, että yksi parhaista materiaaleista on keraamiset keittiövälineet. Onko se kuitenkin todella paras, ja voiko sellaista todella käyttää uunissa? Voit siis kysyä:

Voiko keramiikka mennä uuniin?Kyllä, keramiikka voi mennä uuniin, ja se on todennäköisesti yksi parhaista asioista, joita voit käyttää uunissa. Keraamiset astiat kestävät uunin lämpöä, mutta se ei tarkoita, että kaikki kestäisivät. Jotkut keraamiset keittiövälineet eivät ole uuninkestäviä, joten muista hankkia ne, jotka ovat uuninkestäviä.

Perinteisistä astioista poiketen keramiikka tarjoaa enemmän uunin valmistukseen, koska se kestää ja kestää uunin suljetun lämmitysjärjestelmän. Sinulla voi kuitenkin päätyä käyttöriskeihin, jos et ymmärrä tämäntyyppisiä keittoastioita.

Tästä syystä vastasimme useisiin kysymyksiin, jotka uunin käyttäjien on tiedettävä ennen keraamisten keittoastioiden laittamista. Näin ymmärrät, miten keraamiset materiaalit toimivat ja käytät niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Sen enempää puhumatta, mennään asiaan!

Sisällysluettelo
 1. Mistä tiedät, onko keramiikka uuninkestävää?
 2. Voiko keramiikka rikkoutua lämmöstä?
 3. Missä lämpötilassa keraaminen halkeilee?
 4. Halkeaako kylmä keramiikka uunissa?
 5. Voiko keraaminen levy mennä uuniin?
 6. Voivatko keraamiset kupit mennä uuniin?
 7. Voiko keraaminen pata mennä uuniin?
 8. Voivatko keraamiset pannut mennä uuniin?
 9. Voivatko keraamiset ramekiinit mennä uuniin?
 10. Yhteenveto
 11. Resurssit
Voiko keramiikka mennä uuniin? (Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää selitettynä) (1)

Mistä tiedät, onko keramiikka uuninkestävää?

Voit kertoa, ovatko keraamiset astiat uuninkestäviä, kun niiden alaosassa on uuninkestomerkki tai -symboli. Tämä symboli on yleensä aaltoviivat tai uunin logolla.

Jos et löydä tätä logoa tai symbolia, se ei todennäköisesti ole uuninkestävä. Tai löydät tämän keittoastiasi ohjekirjasta tai valmistajan antamista käyttöohjeista.

Jos olet ostanut kulhon, mutta et ole varma, kestääkö se uunin korkeaa lämpöä, voit kertoa sen muutamalla tavalla. Esimerkiksi jotkut valmistajat ovat tunnettuja tuotteistaan, jotka kestävät kuumaa uunia. Näin ollen voit kertoa tuotemerkin perusteella, onko se uuninkestävä vai ei.

Kuten aiemmin mainittiin, voit myös tarkistaa, onko kulhon pohjassa valmistajan merkintä. Tai voit myös etsiä huolto-ohjeita verkosta tai sähköpostitse valmistajalta.

Lopuksi, joillakin valmistajilla on verkkosivustoja, jotka sisältävät ohjeita ja teknisiä tietoja, jotka voivat sisältää tietoja siitä, onko tuotteesi uuninkestävä vai ei.

Kun ostat astioita tai keittokulhoja, ota nyrkkisääntönä etsiä uuninkestäviä astioita. Jos laatikossa ei mainita erikseen, että keittoastia on uuninkestävä, etsi kuva keittoastian pohjasta.

Voiko keramiikka rikkoutua lämmöstä?

Kyllä, keramiikka voi rikkoutua lämmöstä. Vaikka tämän materiaalin tiedetään kestävän korkeaa uunin lämpöä, se voi silti rikkoutua, jos et käytä sitä oikein.

Esimerkiksi useimmat keramiikka halkeilevat tai rikkoutuvat äkillisten lämpötilamuutosten vuoksi, joita voimme kutsua iskuksi.

Tämä lämpötilashokki voi tapahtua, kun asetat keraamiset keittoastiat kuumaan ympäristöön, kun se on vielä kylmä. Tai voit rikkoa keittoastian, jos laitat sen kylmään tilaan sen jälkeen, kun olet ottanut sen pois kuumasta uunista.

Lyhyesti sanottuna, vaikka keramiikka tarjoaa kestävän rakenteen ja materiaalin, se voi olla liian hauras ja aiheuttaa vaurioita, jos se altistuu äkilliselle ympäristömuutokselle.

Varmista siis, että kun käytät keraamisia astioita, lämmität niitä vähitellen ja annat jäähtyä vähitellen. Älä laita keraamisia astioita äärimmäiseen kuumuuteen, jos se on jäätävän kylmä, tai jääkaappiin tai pakastimeen, kun se on vielä kuuma.

Missä lämpötilassa keraaminen halkeilee?

Keraamiset materiaalit kestävät tuhat astetta lämpöä. Jotkut keramiikan valmistajat jopa ylpeilevät ylittäneensä tuhat lämpöastetta.

Vaikka se on totta, keramiikka ei ole jotain, jota voit asettaa täysin erilaisiin asetuksiin hetkessä. Joten vaikka esimerkiksi keramiikka kestää tuhat astetta, se voi silti rikkoutua, jos laitat sen kuumaan uuniin kylmänä tai äskettäin jääkaapista otettuna.

Lisäksi keramiikka voi halkeilla, jos se vain meni uunin korkealta lämmöltä ja laitat sen jääkylmään veteen.

Yleisenä peukalosääntönä on, että keraamisia astioita tulee käsitellä antamalla niiden vähitellen lämmetä tai jäähtyä. Näin voit estää sen halkeilun ja välttää keramiikan vahingoittumisen.

Halkeaako kylmä keramiikka uunissa?

Kyllä, kylmä keramiikka halkeilee uunissa. Tietenkin viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on laittaa kylmä keramiikka kuumaan uuniin. Vaikka tämä astia olisi uuninkestävä, se on alttiina halkeilemaan uunin lämmössä, jos se on kylmä.

Älä myöskään laita kuumia keraamisia astioita kylmään veteen. Vaikka se olisi uuninkestävä eikä mennyt rikki uunissa, se todennäköisesti hajoaa, kun laitat sen kylmään ympäristöön hetkessä.

Voiko keramiikka mennä uuniin? (Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää selitettynä) (2)

Voiko keraaminen levy mennä uuniin?

Kyllä, keraaminen levy voi mennä uuniin, mutta varmista, että teet sen vähitellen ja että tuote on uuninkestävä.

Vaikka useimmat keraamiset levyt ovat uunin kestäviä, se ei tarkoita, että ne kaikki olisivat samanlaisia. Esimerkiksi joissakin keraamisissa levyissä on liima- ja lasitettu kuviointi.

Tällaiset mallit kestävät lämpimän ruoan eivätkä aiheuta ongelmia. Kuitenkin, kun ne asetetaan uunin äärimmäiseen kuumuuteen, ne voivat rikkoutua tai sulaa, mikä voi aiheuttaa riskin ruoallesi.

Lyhyesti sanottuna, varmista, että keraaminen levy on edelleen uuninkestävä. Tällaiset levyt ovat yleensä tavallisia eivätkä sisällä koriste-elementtejä, jotka on lasitettu.

Kuten aiemmin mainittiin, varmista, että et laita levyä äkilliseen lämpötilan muutokseen. Joten jos otat sen pois uunista, jätä se huoneenlämpöön, jos haluat sen jäähtyä. Älä myöskään roiskuta kylmää vettä siihen, koska se voi rikkoutua.

Se on myös samalla tavalla, kun laitat sen uuniin. Varmista, että keraaminen levy ei ole jääkaapista tai kylmä. Jätä se huoneenlämpöön, jotta se ei aiheuta lämpöshokkia.

Voivatko keraamiset kupit mennä uuniin?

Kyllä, keraamiset kupit voivat mennä uuniin. Useimmat keraamiset kupit kestävät uunin lämmön. Jos kuitenkin aiot laittaa kupit korkeaan uunin lämpöön, varmista, että se on tasainen eikä siinä ole lasitusta tai liimakoristeita.

Tällaiset mallit voivat sulaa tai rikkoutua uunin lämmön vaikutuksesta. Lisäksi nämä mallit aiheuttavat muovihöyryjä, jotka voivat olla mahdollisia terveysriskejä.

Lyhyesti sanottuna, kun käytät keraamisia kuppeja, varmista, että ne ovat uuninkestäviä tarkistamalla vuoan pohja. Varmista myös, että keraaminen kuppisi ei altistu nopeille lämpötilanvaihteluille. Tämän seurauksena, jos otat sen uunista, anna sen jäähtyä huoneenlämmössä. Se voi rikkoutua, jos roiskutat siihen kylmää vettä.

Kun laitat sen uuniin, se käyttäytyy samalla tavalla. Varmista, että keraaminen kuppi ei ole kylmä tai jääkaapista. Anna sen jäähtyä huoneenlämpötilaan lämpötilashokin välttämiseksi.

Voiko keraaminen pata mennä uuniin?

Kyllä, keraaminen pata voi mennä uuniin. Voit kuitenkin laittaa vain patakattilan keraamisen sisäosan, sillä muut osat eivät välttämättä ole uuninkestäviä.

Kattiloissa on se, että useimmissa näissä tuotteissa on puhtaasta uuninkestävästä materiaalista tehdyt sisäosat. Lyhyesti sanottuna nämä sisäosat ovat joko puhdasta keraamia, metallia tai muita materiaaleja, jotka kestävät uunin lämpöä.

Nyt muu patakattila voi sisältää piitä tai kumia, jotka voivat sulaa uunin lämpötilassa. Siten ainoa asia, jonka voit laittaa uuniin, on keraaminen astia.

Tietenkin sinun täytyy olla varma, että tämä sisäosa on turvallista käyttää uunissa. Voit tarkistaa sen sisäkkeen pohjasta tai patjan pakkauksen valmistajan ohjeista.

Voivatko keraamiset pannut mennä uuniin?

Kyllä, keraamiset pannut voivat mennä uuniin. Useimmat keraamiset pannut ovat yleensä uuninkestäviä, mikä tarkoittaa, että voit laittaa ne uuniin, jos haluat paistaa tai kypsentää astiasi nopean paistamisen jälkeen liedellä.

Ainoa asia, joka sinun on varmistettava, on laittaa uuninkestävät keraamiset astiat tuotteesi valmistajan mukaan. Vaikka useimmat niistä ovat uunin kestäviä, joissakin on tarttumaton pinnoite, joka ei ole ihanteellinen uunin valmistukseen.

Voivatko keraamiset ramekiinit mennä uuniin?

Kyllä, useimmat keraamiset ramekiinit voivat mennä uuniin, mutta eivät kaikki. Vaikka useimmat keraamiset ramekiinit ovat uunin kestäviä, jotkin voivat sisältää kuvioita, jotka on joko lasitettu tai paikattu liima-aineeksi.

Vaikka nämä mallit kestävät ruoan kuumuutta, ne voivat sulaa tai rikkoutua uunin lämmön vaikutuksesta. Älä siis käytä niitä uunissa välttääksesi mahdolliset riskit, joita nämä liima- tai lasikuviot voivat aiheuttaa.

Nyt, jos ramekiinisi alaosassa on uuninkestävä logo tai symboli, voit käyttää sitä huoletta.

Yhteenveto

Voiko keramiikka siis mennä uuniin? Kyllä, keramiikka voi mennä uuniin. Keraamiset keittoastiat ovat suosittu vaihtoehto uunissa ruoanlaittoon, koska tämä materiaali kestää lämpöä. Ainoa asia, jota sinun tulee välttää, on asettaa nämä keittoastiat äkilliseen lämpötilan muutokseen.

Huolimatta siitä, että ne ovat uuninkestäviä, voit halkeilla tai rikkoa keittoastian, jos se joutuu äkilliseen lämpötilanmuutokseen. Varmista myös, että se on uuninkestävä, jotta sinun ei tarvitse huolehtia mahdollisista riskeistä.

Aiheeseen liittyvä:

 • Voitko laittaa kattilan uuniin?
 • Voitko laittaa puuta uuniin?
 • Voitko laittaa mukin uuniin?
 • Voitko laittaa paperipyyhkeitä uuniin?
 • Voivatko Mason-purkit mennä uuniin?

Resurssit

Kuvatekstit – Canva

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated: 31/05/2023

Views: 5279

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.