Kuinka tehdä keramiikkaa kotona (2023)

Oletko koskaan harkinnut keramiikkaa harrastuksena, mutta et tiedä miten? Ehkä haluat luoda uskomattomia asusteita kotisi sisustamiseen tai harkitset tuotteiden myymistä sivuyrityksenä. Jos se kuulostaa sinulta, älä etsi enää – meillä on kaikki tarvitsemasi tiedot. Opi perustamaan kotitekoinen keramiikkastudio, lue vinkkimme ensimmäisen palasi luomiseen ja inspiroidu lukuisista ideoista erilaisista esineistä. Oletko valmis likaamaan kätesi?

Keramiikka aloittelijoille

Kuinka tehdä keramiikkaa kotona (1)

Joten olet päättänyt oppia tekemään keramiikkaa kotona – hienoa! Nyt luultavasti mietit, mitä tarvitset kotistudion saattamiseksi käyntiin. Tässä on kätevä luettelo keramiikasta, jotta pääset alkuun.

Savi

Savi on ainoa välttämätön ainesosa, jota ilman et voi tehdä keramiikkaa. On halvempaa ostaa savea irtotavarana – ja monet online-jälleenmyyjät myyvät keramiikkaa irtotavarana. Keramiikkasavea on kolme päätyyppiä, joilla jokaisella on omat ominaisuutensa ja ominaisuutensa:

Kivitavara savi

Kivitavarasavi on parasta savi aloittelijoille, jotka oppivat tekemään keramiikkaa kotona ensimmäistä kertaa, koska se on monipuolisin ja helpoin savi työstää. Sitä on saatavana useissa väreissä valkoisesta ruskeaan, ja lopputuote on kestävä, vahva ja ei-huokoinen, eli se voi pitää vettä.

Keramiikka savi

Keramiikkasavi on paksumpaa ja raskaampaa kuin muut savityypit, mutta sillä on yleensä heikompi lopputuote kuin kivitavaralla. Yleisin keramiikka on terrakotta, jonka väri on ihana maanläheinen punainen. Keramiikka soveltuu erinomaisesti laattoihin ja kukkaruukkuihin, mutta se ei pysty pidättämään vettä, ellei niitä ole lasitettu useita kertoja huokoisen luonteensa vuoksi.

(Video) Savitöitä kotona - Pienen ruukun valmistaminen askartelusavesta

Posliini savi

Posliini on erittäin pehmeää ja joustavinta erilaisista savityypeistä. Muokattavuutensa vuoksi sitä on vaikea muotoilla. Posliinisavi vaatii luomisprosessin aikana paljon vettä, jotta se pysyy muotoiltavana – muuten se kuivuu liian nopeasti. Toisaalta, jos lisäät liikaa vettä, posliinista tulee löysää ja romahtaa. Posliinin kanssa työskentely vaatii paljon harjoittelua, joten se ei välttämättä ole paras savi aloittelijoille.

Keramiikkapyörä

Jos haluat tehdä maljakoita, kannuja, lautasia tai mukeja, saatat haluta keramiikkapyörän. Keramiikkapyöriä on paljon jokaiselle budjetille ja taitotasolle, joten miten valitset? Aloitteleville savenvalajille, jotka ovat varovaisia ​​tekemään merkittäviä investointeja, potkupyörä, pöytäpyörä tai minikeramiikkapyörä ovat kaikki loistavia vaihtoehtoja, jotka voidaan ostaa alle sadalla dollarilla. Sähköpyörät ovat kalliimpia, mutta ne ovat yleensä helpompia käyttää ja niitä voi löytää muutamasta sadosta dollarista ylöspäin.

Uuni

Kotivalaajat tarvitsevat uunin saven polttamiseksi, jotta se kovettaisiin. Uunit ovat yksi alue, jossa laatua ei pidä jättää huomiotta, koska halvemmat, huonolaatuisemmat uunit ovat usein kuuma paikkavaarat, kuten räjähdykset, tulipalot, ja virheellinen keramiikkapoltto. Sijoita hyvään uuniin säästääksesi myöhemmin turhautumiselta. Laadukkaassa uunissa etsittävät asiat ovat:

 • Tukeva ja hyvin rakennettu
 • Oikein kalibroitu
 • Luotettava
 • Turvallinen käyttää

Työkalut

Jos keskityt keramiikan valmistuksen olennaisiin osiin, savi on kaikki mitä tarvitset. Jos haluat ottaa sen askeleen tai kaksi muutakin kuin nipistyskulhoja ja kierrekannuja, hanki itsellesi välttämätönkuvanveistotyökalut:

 • Nauha työkalu
 • Silmukkatyökalu
 • Wirecutter
 • Kaavin
 • Sieni
 • Potterin kylkiluu
 • Neula työkalu
 • Mallinnustyökalu
 • Pensselit
 • Glaze tai akryylimaalit

Keramiikkatekniikat

Päätä minkä tyyppinenkeramiikka tekniikkaahaluat käyttää ennen kuin aloitat ensimmäisen kappaleen luomisen. Monet savenvalajat käyttävät tekniikoiden yhdistelmää, mutta kuten kaiken uuden aloittamisen yhteydessä, on hyvä tuntea olonsa mukavaksi yhden lähestymistavan kanssa ennen kuin siirrytään seuraavaan. Kolme päätyyppiä keramiikkaa ovat pyöräheitto, liukuvalu ja käsin rakennettu.

Pyörällä heitetty

Pyörällä heitetyn keramiikan avulla voit kehrätä savea ja luoda pyöristetyt reunat, joista voit muotoilla kulhoja, mukeja, maljakoita ja muita astioita. Akeramiikkapyöräkäytetään pyöränheitetyn keramiikan valmistukseen.

(Video) KERAMIIKKA

Liukuvalu

Slip on savea, joka on sekoitettu veteen lietteen muodostamiseksi, joka voi olla ohut ja nestemäinen tai paksu ja tahnamainen tarpeidesi mukaan. Muotti kaadetaan kipsimuottiin, jossa se kuivuu muotin muotoon.

Käsin rakentaminen

Käsin rakentava keramiikka vaatii hyvin vähän työkaluja – kätesi ovat ensisijainen työkalusi tässä tekniikassa. Puristusruukkuja, kierukkaruukkuja, laattakeramiikkaa ja muotteja käytetään käsinrakennuksessa veistoksia, naamioita, kulhoja ja lautasia varten.

Keramiikka suunnittelu

Keramiikka voidaan jättää luonnolliseen tilaan, tai voit käyttää malleja luodaksesi ainutlaatuisen taideteoksen. Taivas on rajana keramiikkamalleissa, mutta tässä on muutamia tekniikoita, joita savivalajat käyttävät.

Lasitus

Yleisin keramiikkasuunnittelun tyyppi on lasitus. Lasitus on maalattava nestemäinen lasi, joka levitetään kuivuneelle keramiikkapalalle. Lasitusta käytetään esineen värjäämiseen, koristeluun, vedenpitämiseen tai suojaamiseen ennen sen polttamista. Kun se tulee ulos uunista, lasite on kiiltävää ja kovaa.

Kaiverrus

(Video) Kirsi opettaa: Miten tehdään KUKKOPILLI savesta. – savikukko  – punasavi – ocarina – keramiikkaa

Keramiikkakaiverrus on toinen yleinen suunnittelumuoto. Kaiverrus tehdään erilaisilla kaiverrustyökaluilla kuvioiden luomiseksi saviesineille ennen kuin ne poltetaan. Kun kuviot on kaiverrettu, ne voidaan täyttää lasiteella, jos savenvalaja niin haluaa.

Silkkipainatus

Silkkipainatus on saamassa suosiota uutena keramiikkasuunnittelun menetelmänä. Tämä suunnittelutekniikka tehdään levittämällä lasite tai liu'uttamalla verkkosilkkipaino- tai sanomalehtipaperikappaleen läpi, joka sitten vedetään ylös paljastaen kuinka monta mallia tahansa.

Kuinka käyttää uunia

Kuinka tehdä keramiikkaa kotona (2)

Uuneissa tapahtuu taikuutta keramiikassa. On viisi vaihettakäyttämällä useimpia uuneja, mutta tarkista aina valmistajan ohjeet tietylle tuotemerkille ennen käynnistämistä. Kuuma vinkki: älä koskaan käytä uunia keraamisten luomustesi polttamiseen – ne eivät lämpene tarpeeksi lähelle keramiikkaa polttamalla ja vain pilaavat kauniit palasi.

 1. Järjestä keramiikkasi uunin hyllyille.
 2. Savellasi tai lasiteellasi on kartiopolttonumero – katso tuotteitasi ja valitse oikea numero, jotta kappaleita ei polteta liian korkeassa tai matalassa lämpötilassa.
 3. Uunin sisäpuolella on kolme metallipiikkiä. Nosta keskimmäistä piikkiä ja aseta se kahden alaosan poikki.
 4. Pistoke. Uuneissa on leveä kolmihaarainen sähköpistoke, jonka liittäminen vaatii ainutlaatuisen pistorasia.
 5. Anna palaa. Käynnistä uuni ja nosta se hitaasti oikeaan lämpötilaan, jotta keramiikkasi eivät halkeile. Kun keramiikka on poltettu loppuun, anna uunin jäähtyä ennen sen avaamista. Uunin liian aikaisen avaamisen aiheuttama lämpötilashokki voi rikkoa palaset.

Keramiikka ideoita

Saviideoista keramiikkastudioosi ei ole pulaa. Etsi Internetistä, mistä pidät, tai siirry kirjastoosi ja vuokraa keramiikkakirjoja ideoiden saamiseksi. Jos niitä on saatavilla alueellasi, harkitse keramiikkakurssin ottamista hioaksesi keramiikkataitojasi. Tarvitsetko vähän inspiraatiota ASAP? Meillä on sinut. Alla on hauskoja keramiikkaideoita aloitteleville keraamikoille.

 • Levyt
 • Kupit
 • Mukit
 • Maljakot
 • Kulhot
 • Rinnat
 • Tarjottimet
 • Ruukut
 • Naamiot
 • Laatat
 • Koristelaatikot
 • Eläinveistoksia
 • Abstrakteja taideveistoksia

Keraamisen studion perustaminen

Keraamisen studion luominen kotona on helppoa.Valitse kodistasi huone, jonka voit omistaa käsityöllesi, tai sisusta autotalliasi kotistudioosi. Valitsemasi tilan on oltava riittävän suuri uunille ja keramiikkapyörälle, jos päätät investoida näihin työkaluihin.

Tee studiostasi luova pyhäkkö

(Video) Lasitusvideo

Tehdäksesi studiostasi erityisen paikan, jossa tunnet olosi rentoutuneeksi jaluova, valitse maaliväri, joka inspiroi sinua – sininen ja vihreä ovat loistavia valintoja luovuudelle, mutta pysy kaukana harmaasta, joka ei ole energiaa ja joka voi laskea tunnelmaa. Jos studiosi on sisällä, asenna edullinen vinyylilattia helpottaaksesi puhdistamista.

Mitä varustaa studioosi

Kun studiosi on sisustettu mieleiseksesi, on aika tuoda keramiikkatarvikkeet mukaan. Alussa se saattaa tuntua paljon, mutta monet näistä tuotteista ovat halpoja, kertaluonteisia ostoksia, joita voit käyttää vuosia ennen vaihtamista. Tässä on kätevä ostoslista unelmiesi kotikeramiikkastudion täyttämiseen:

 • Savi
 • Kannen ämpäri saven säilyttämiseen
 • Pieni säiliö liukastumista varten
 • Suuri työpöytä ja tuoli (tai jakkara)
 • Keramiikkapyörä
 • Pesuallas tai muu vesilähde – tai lähellä oleva
 • Veistostyökalut
 • Lasite
 • Siveltimet (ja purkki niiden säilyttämiseen)
 • Esiliina
 • Siirrettävä kärry työkalujen ja lasitteiden säilyttämiseen
 • Hyllyt kuivattujen tai valmiiden keramiikkatuotteiden säilytykseen

Uunin tuuletus

Jos asennat uunin studioosi, varmista, että sinulla on asianmukainen uunin tuuletusjärjestelmä. Uunin tuuletus on välttämätöntä turvallisen työympäristön luomiseksi – ilman sitä saatat kohdata myrkyllisiä höyryjä polton ensimmäisissä vaiheissa – sekä haitallisia päästöjä, joita vapautuu saven ja lasitteen kuumennettaessa. Keramiikkastudioissa käytetään kolmea perustyyppistä ilmanvaihtojärjestelmää – valitsemasi tyyli riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistä, budjetista ja tilan koosta.

Updraft ilmanvaihto

Updraftilmanvaihtojärjestelmätpoista höyryt, savu ja lämpö niiden noustessa. Nämä järjestelmät koostuvat liesituulettimesta, joka on asennettu uunin päälle. Ylösvirtaustuuletus vaatii tietyn määrän tilaa uunissa ja sen ympärillä asentaakseen.

Alastuuletus

Alaspuhallus toimii vetämällä savua ja savua alas uunin pohjasta ulos ulos tulevan poistoputken kautta. Nämä järjestelmät poistavat vain savua ja höyryjä – ei mitään lämpöä.

(Video) Opetusvideo, keramiikka, makkaratekniikka

Poikittainen ilmanvaihto

Ristivetoilmanvaihto koostuu lukuisista uunin ympärillä olevista tuulettimista, jotka siirtävät ilmaa studion läpi ja ulos avoimesta ikkunasta tai ovesta. Tämä menetelmä on halvempi ja helpompi asentaa kuin muut ilmanvaihtojärjestelmät, mutta se ei poista niin paljon pakokaasua.

Keramiikka kotona on hauska harrastus, ja se voi olla jopa sivutulon lähde. Aloitahelposti saatavilla olevaa savea työhönmonimutkaisimmilla malleilla ja täydennä taitojasi sieltä. Ennen kuin huomaatkaan, sinusta tulee keramiikka-ammattilainen!

Videos

1. Inspiroidu savitöistä
(Sinelli)
2. Keramiikan valmistus: rakupolton hevosenjouhitekniikka
(Taidekauppa Siema)
3. Kurssitöiden viimeistelyä ja lasitusta
(Heidin Kädenjälki)
4. Keramiikka - Dreijausvideo
(Kerafiikka)
5. Kuinka syntyy taideteos?
(Tampereen Messut)
6. Keramiikkamaljakoiden tekoa - kädet saveen ja muotoilemaan
(Heidin Kädenjälki)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carlyn Walter

Last Updated: 10/04/2023

Views: 5285

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carlyn Walter

Birthday: 1996-01-03

Address: Suite 452 40815 Denyse Extensions, Sengermouth, OR 42374

Phone: +8501809515404

Job: Manufacturing Technician

Hobby: Table tennis, Archery, Vacation, Metal detecting, Yo-yoing, Crocheting, Creative writing

Introduction: My name is Carlyn Walter, I am a lively, glamorous, healthy, clean, powerful, calm, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.