ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (2023)

ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (1)

Yhteistyössä Toronto Consortin kanssa

Toronto Consortin tuleva tuotanto, Celestial Revolutions — The Life and Times of Tycho Brahen, on täysin lavastettu uusi teos, joka esitetään 3. ja 4. toukokuuta 2023. Tuotanto oli alun perin suunniteltu vuoden 2022 alkupuolelle, mutta COVID-aikakauden rajoitukset ja epävarmuus työnsi tulosta vuoteen 2023.

Esitys herättää henkiin tarinan Tycho Brahesta, 1500-luvun tähtitieteilijästä, joka auttoi mullistamaan tapaamme ajatella tähdistä ja muista taivaankappaleista.

Teos on tilattu torontolaiselta säveltäjältä Alex Eddingtonilta, ja se saa maailmanensiesityksensä symbalommestari Richard Mooren, näyttelijä ja baritoni Olivier Laquerren kanssa sekä Tyler Seguinin ohjauksen.

ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (2)

Tycho Brahe: epätavallinen elämä

Tycho Brahe syntyi 14. joulukuuta 1546 Knudstrupissa, Scaniassa, Tanskassa, ja hän oli todellinen renessanssimies. Hänet muistetaan yhtä paljon elämänsä epätavallisista puolista kuin hänen panoksestaan ​​tieteeseen.

Hänen lapsuuttaan leimaa mullistukset. Hän syntyi varakkaaseen ja vaikutusvaltaiseen perheeseen, jossa hänen isänsä oli tärkeä Helsingborgin linnan toimihenkilö. Hänen setänsä oli sekä varakas että lapseton, ja hän sieppasi Tychon hyvin nuorena ja vei hänet omaan linnaansa Tostrupiin.

Perhe oli epäilemättä järkyttynyt, mutta sopeutui uudelleen. Setä maksoi asianajajan koulutuksensa, mutta kun hän näki täydellisen auringonpimennyksen 21. elokuuta 1560, Tychon polku asettui toiseen suuntaan. Opiskellessaan lakia miellyttääkseen setänsä, hän aloitti samanaikaisesti matemaattiset ja tähtitieteelliset havainnot. Hän päätti korjata aikansa niukoista asiakirjoista löytämänsä epätarkkuudet.

Tanskalainen tähtitieteilijä elää historiassa mittaustensa ansiosta, jotka edustivat tarkinta mahdollista menetelmää ennen kaukoputkea aurinkokunnan tarkan tutkimuksen tuottamiseen. Hänen mittauksiinsa sisältyi 777 tähden sijainti.

Hänet tunnetaan myös siitä, että hän menetti nenänsä kaksintaistelussa matkoillaan Euroopassa. Hän kaksintaisteli oman kolmannen serkkunsa Mandrup Parsbergin. Molemmat asuivat opiskelijana Rostockissa Saksan pohjoisrannikolla. Loppuelämänsä Brahe käytti nenäproteesia, jonka huhuttiin olevan hopeaa. Vuonna 2010 tehty kaivaus ja ruumiinavaus osoittivat kuitenkin, että se oli valmistettu messingistä. Joka tapauksessa hän sopi Parsbergin kanssa ja heistä tuli todella ystäviä.

Periessään sekä isänsä että setänsä tilat 1570-luvulla Brahe pystyi rakentamaan pienen oman observatorion. 11. marraskuuta 1572 hän havaitsi uuden tähden, jonka tiedämme nyt olevan supernova. Ilmiö oli nähtävissä paljaalla silmällä vuoteen 1574 asti, ja se hämmensi aikansa tutkijoita, jotka uskoivat maailmankaikkeuden ja siinä olevien tähtien olevan kiinteä ja muuttumaton.

Löytö, jonka hän kuvaili kirjassa, vahvisti hänen maineensa Euroopassa. Tanskan kuningas myönsi hänelle saaren tittelin sekä taloudellisen tuen suuremman observatorion ja laboratorion rakentamiseen.

Tieteellisten pyrkimystensä ohella Tycho oli taiteilija ja kirjoitti usein runoja ystävilleen. Hänen kirjansa ja käsikirjoituksensa oli kauniisti asetettu ja painettu huolellisesti. Hän keksi myös eräänlaisen saniteettikäymälän.

Kuningas Frederick II:n kuoltua vuonna 1588 Brahe joutui uuden kuninkaan Christian IV:n suosioon. Hän matkusti Prahaan keisari Rudolf II:n suojeluksessa vuonna 1599. Hän kuoli siellä 24. lokakuuta 1601.

ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (3)

Säveltäjä Alex Eddington

Säveltäjä, teatteritaiteilija ja taidekasvattaja Alex Eddington sai tehtäväkseen kirjoittaa teoksen, joka on ollut työssä jopa pandemiaa pidempään.

"Toin idean David Fallisille, kun hän oli vielä Toronto Consortin AD", Eddington muistelee. Se vie sen alkuperän takaisin vuoteen 2018 tai niin. Hän oli lähestynyt Fallisia toisella tähtitieteen ympärillä olevalla idealla. Tämän seurauksena he tutkivat käsitystä historiallisesta henkilöstä, joka oli merkityksellinen sekä tieteen että musiikin aikakauden kannalta, johon he keskittyivät.

"Musiikillisesti hän eli myöhäisrenessanssissa ja kuoli juuri barokin alussa", Alex selittää. "Hän oli hyvin tiedemies - yksi viimeisistä suurista paljain silmin tähtitieteilijöistä."

Brahen aikana tiede ja pseudotiede kulkivat käsi kädessä, ei ehkä niin eri tavalla kuin nykyään. Monet toimivat sekä tähtitieteilijöinä että astrologeina. "Luulen, että yksi syistä, miksi halusin kirjoittaa tämän, on […] se, että uskon suuresti taiteen käyttämiseen luonnontieteiden lukutaidon lisäämiseen", Alex sanoo, "koska se on yhtä tärkeää kuin koskaan."

Eddingtonin musiikissa korostetaan laulun kontrapunktaalisten harmonioiden kauneutta, ja instrumentointi on kudottu miksaukseen tukisoittimina. Musiikki välittelee teatteriosia, jotka kuvaavat osia hänen elämäntarinastaan ​​ja antaa Brahelle äänen selittää teorioitaan ja ymmärrystään universumista.

"Mitä enemmän katsoin häneen, sitä vähemmän kiinnostuin hänen omalaatuisesta puolestaan", Alex sanoo. Hänen tarinansa inhimillistä draamaa ei kuitenkaan voida kiistää. "Kyse on paljon enemmän perinnöstä", hän sanoo tarinasta - siitä ja kuolemanvuoteen katumuksesta. "Hän kantoi paljon kaunaa", hän huomauttaa. "Olen kiinnostunut hänestä hahmona, erittäin puutteellisena ihmisenä, joka kuoli traagisesti ja erittäin typerästi." Brahe kuoli, kun hän oli yksinkertaisesti pitänyt virtsarakkoaan kurissa liian kauan ja oli liian kohtelias poistuakseen pöydästä juhlan aikana. Hänen virtsarakkonsa repesi ja hän kuoli pian sen jälkeen.

"Haluan ihmisten ottavan pois sen käsityksen, että hän oli puutteellinen mutta erittäin sympaattinen henkilö", hän sanoo. Brahe näki itsensä eräänlaisena veljenä muille tiedemiehille. "Hän näki itsensä osana tätä ihmistiedon jatkumoa. Siitä tuli koko tämän esityksen teema."

Ikuisen kosmoksen ja sen kauneuden ohella tuotanto tutkii perinnöstä käytävän kamppailun teemoja ja päättyy ilmaisuun, jota hän kutsuu maagiseksi realismiksi. "Se ei ole suoraviivainen elämäkertaesitys."

Hänen perintönsä on tarkkuutta. "[Kyse on] siitä, että hänet halutaan saada mahdollisimman tarkat mittaukset, ja myös hänen elämänsä konflikteista." Kuten useimmat aikansa tiedemiehet, hän törmäsi uskontopolitiikan ja tieteen politiikan kanssa. "Hän asui maailmojen välissä."

Teos sisältää sekä alkuperäisen sävellyksen että olemassa olevan ohjelmiston. "Kirjoitin kuusi kappaletta, jotka kehystävät sen", Alex selittää, "historiallisen musiikin välissä." Musiikki virtaa Baritoni Olivier Laquerren avausmonologista Brahen hahmossa. "Suurin osa kirjoittamastani musiikista on Tychon erilaisia ​​sanoja."

Musiikki on mieleenpainuvaa. "Sen on tarkoitus kuulostaa kiertäviltä planeetoilta", hän sanoo avauksesta. Häntä inspiroivat myös Kepplerin ideat planeettojen musiikista. (Keppler oli Brahen oppilas.) "Yritin luoda siitä eräänlaisen kuoron tässä suuressa vastapisteessä kaikkien esiintyjien kanssa."

Neljä keskimmäistä osaa käsittelevät Brahen tuotannon puolia. Toinen pyörii esimerkiksi tähtikartan ympärillä, ja toinen on hänen kertomus ensimmäisestä havaitusta supernovasta. Toisessa teoksessa on hänen sisarensa Sophie, joka oli hänen suojeltavansa, leski rakastajan kanssa, joka oli myös alkemisti. Tycho kirjoitti Sophiesta runon, joka loi hänet sankarilliseen valoon. "Otin siitä pienen osan ja asetin sen hyvin intiimiksi kappaleeksi", Alex selittää.

Dance of Impotent Rage on se, mitä hän kutsuu vihaiseksi hurdy gurdy osaksi. Se ilmaisee yhtä Tychon pitkäaikaisesta kaunasta jotakuta kohtaan, jonka väitetään yrittäneen ottaa kunniaa hänen työstään. Hän kirosi hänet jopa kuolinvuoteella. "Se on puhdasta raivomusiikkia ilman tekstiä", hän sanoo.

Viimeisessä kappaleessa Olivier laulaa Tychona. "Kepplerin mukaan nämä ovat oikeutetusti Tychon viimeisiä sanoja", Alex sanoo. "Älä anna minun näyttää eläneen turhaan." Eddington teki siitä aarian ylimääräisellä laulu-, symbalom- ja bassonnauhurin sovituksella. "Se on aivan kuten Tycho kuolee tarinassa. Instrumentointi oli minulle todella mielenkiintoista työskennellä."

Hurdy gurdy ja symbalom palvelevat teoksessa erityistä tarkoitusta. "Halusin vangita Prahan katujen äänet." Kokonaisuutena Celestial Revolution sisältää myös urut ja sarjan nokkahuiluja. Karttaakseen hänen viimeisten vuosiensa alaspäin suuntautuvaa kierrettä, ne alkavat sopraanonohjauksella, joka putoaa alemmas rekisterin aikana kuuden kappaleen aikana tullakseen tummemmaksi ja alemmassävyiseksi, mikä heijastaa tunnelmaa.

Muut soittimet ovat luovempia. Toronto Consort Artistic Associate Ben Grossman, muusikko ja säveltäjä, toimii myös taiteellisena johtajana Alison Melvillen kanssa. "Ben teki oman instrumenttinsa kelloista", Eddington mainitsee.

Uusi instrumentti on tulosta pitkän aikavälin suunnitelmasta täydentää Consortin tavanomaista keskiaikaisten instrumenttien kokoelmaa. Keskiaikaiset käsikirjoitukset havainnollistavat viritettyjä kelloja, mutta autenttiset kopiot ovat valtavan kalliita saada. Mittatilaustyönä tehdyssä instrumentissa käytetään Koreasta peräisin olevia kädessä pidettäviä kelloja, ja viritetyn instrumentin luomiseksi on tehty joitain säätöjä. Se on heidän ensimmäinen käyttökonsertissaan ryhmän kanssa.

"Työskentelimme kaikki hyvin tietoisesti luodaksemme äänen, joka ei ollut tyypillinen", Alex sanoo.

"Minusta tuntuu, että Alex on ollut tekemisissä yhtyeen kanssa niin syvällä", Ben sanoo, "ja saanut niin intiimin ymmärryksen pelaajista ja äänistä", hän lisää. "Hän loi todella uskomattoman äänimaailman."

Säveltäjänä Alex arvosti innovaatiomahdollisuutta. "On erittäin siistiä tässä urani vaiheessa tuntea tällainen riski."

Liput Celestial Revolutions -tapahtumaan ovat nyt myynnissä[TÄSSÄ].

#LUDWIGVAN

Hanki päivittäiset taideuutiset suoraan postilaatikkoosi.

Rekisteröidy Ludwig van Dailyyn – klassista musiikkia ja oopperaa viidessä minuutissa tai vähemmänTÄSSÄ.

ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (4)

  • Tekijä
  • Uusimmat viestit

ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (5)

Seuraa minua

Anya Wassenberg on Ludwig Vanin vanhempi kirjoittaja ja digitaalisen sisällön toimittaja. Hän on kokenut freelance-kirjailija, bloggaaja ja kirjoittamisen ohjaaja OntarioLearnissa.

ESIKATSAUS | Tycho Brahen arvoituksellisesta elämästä selvittäminen Toronto Consortin kanssa (6)

Seuraa minua

Anya Wassenbergin viimeisimmät viestit(näytä kaikki)

  • KAUHA | Myytävänä: Keisarinna Caterina Stradivari, Viulu, jolla on ainutlaatuinen historia- 25. toukokuuta 2023
  • - 24. toukokuuta 2023
  • KAHVITAUKO | Toronton kuljetusvalituksista tulee taidetta – Opera Revue esittelee TTC:n: Toronto Transit Comedy- 23. toukokuuta 2023
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated: 15/07/2023

Views: 5261

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.